Czy czekolada jest zdrowa?

Czekolada, kto z nas jej nie lubi? Poprawia nastój, działa jak afrodyzjak, a przede wszystkim to przepyszny deser. Biała, mleczna, deserowa, a może z dodatkiem pieprzu, chilli lub soli himalajskiej? Producenci prześcigają się w pomysłach, by zaspokoić gusta nawet najbardziej wymagających smakoszy. Czekolada jest jedną z naszych ulubionych słodkich przekąsek. Mimo to, większość z nas rzadko pozwala sobie na więcej niż kilka kostek. Świadomość zjedzonych kalorii, tłuszczu i cukru potrafi wpędzić w niemałe wyrzuty sumienia. Najbardziej kaloryczna jest czekolada mleczna. Im więcej mleka i cukru zawiera, tym gorzej. Przy tych kilku minusach warto pamiętać także o jej pozytywnych stronach. Czekolada poprawia bowiem sprawność naszego mózgu, wspomaga pracę serca i znacznie redukuje zmęczenie. Czekoladowy deser pobudza krążenie krwi, a co za tym idzie wzmacnia naszą odporność. Czekolada, zwłaszcza gorzka, jest również źródłem cennych przeciwutleniaczy. Zjedzenie kostki czekolady po obfitym obiedzie wspomoże nasz układ trawienny. Jedzenie czekolady nie jest więc niezdrowe, dopóki nie zmieni się w obżarstwo. Niewielkie jej ilości z pewnością nie zaszkodzą, a wręcz wyjdą nam na zdrowie.